طرز تهیه یک نان خوشمزه با خرمالو
ارزش غذایی و ۱۶ خاصیت خرمالو برای سلامتی
خرمالو میوهای شیرین، خوشمزه و یکی از خوراکیهای سرشار از آنتی اکسیدان و مواد مغذی است. بههمین دلیل خرمالو درمیان یونانیان «میوهی الهی» لقب گرفته است. این میوه علاوهبر طعم خوب و فواید سرشار، قدرت تطابق خوبی دارد. بههمیندلیل در بسیاری از کشورهای آسیایی محبوبیت یافته است.
ارزش غذایی خرمالو
خرمالو کالری پایینی دارد، ولی از جمله منابع سرشار از ویتامین C، ویتامین A، منگنز و فیبر است. یک خرمالوی خام بهطور تقریبی محتوی مقادیر زیر است:۱۱۹ کالری انرژی،
۳۱٫۲ گرم کربوهیدرات؛
۱ گرم پروتئین؛
۰٫۳ گرم چربی؛
۶ گرم فیبر؛
۲۷۳۳IU ویتامین A که معادل ۵۵٪ نیاز روزانهی افراد به این ویتامین است؛
۰٫۶ میلیگرم منگنز که معادل ۳۰٪ نیاز روزانهی افراد به این مادهی معدنی است؛
۱۲٫۶ میلیگرم ویتامین C که معادل ۲۱٪ نیاز روزانهی افراد به این ویتامین است؛
۰٫۲ میلیگرم مس که معادل ۹٪ نیاز روزانهی افراد به این مادهی معدنی است؛
۲۷۰ میلیگرم پتاسیم که معادل ۸٪ نیاز روزانهی افراد به این مادهی معدنی است؛
۰٫۲ میلیگرم ویتامین B۶ که معادل ۸٪ نیاز روزانهی افراد به این ویتامین است؛
۱٫۲ میلیگرم ویتامین E که معادل ۶٪ نیاز روزانهی افراد به این ویتامین است؛
۴٫۴ میکروگرم ویتامین K که معادل ۵٪ نیاز روزانهی افراد به این ویتامین است.
علاوهبر مواد مغذی بالا، خرمالو محتوی مقداری منیزیم، تیامین، فولات و فسفر است.
خواص خرمالو برای سلامتی
۱. سرشار از آنتیاکسیدانها
آنتیاکسیدانها با رادیکالهای آزاد مضر مبارزه میکنند و از آسیب به سلولها جلوگیری میکند و خطر بیماریهای مزمن را کاهش میدهند. مطالعات نشان میدهند آنتیاکسیدانها در پیشگیری از بیماری های قلبی و نیز پیشگیری از سرطان و دیابت مؤثرند.یکی از خواص خرمالو این است که این میوه سرشار از آنتیاکسیدانهاست. براساس مطالعهای که در سال ۲۰۱۲ بهچاپ رسید، در بررسی آب خرمالو مقدار زیادی گالیک اسید و اپیکاتچینگالات مشاهده شد. این دو ترکیب خواص آنتیاکسیدانی بالایی دارند.
علاوهبر خرمالو، برخی غذاهای دیگر مانند میوههای خانوادهی بِری، گشنیز، شکلات تلخ و دارچین نیز سرشار از آنتیاکسیدان هستند.
۲. کمک به گوارش و دفع غذا
افزودن خرمالو به رژیم غذایی میتواند در جلوگیری از یبوست مؤثر باشد و موجب بهبود گوارش شود. خواص خرمالو تنها به اینها محدود نمیشود. خرمالو سرشار از فیبر است. هر وعدهی آن محتوی ۶ گرم فیبر است که تقریبا یکچهارم نیاز روزانهتان به فیبر را تأمین میکند.فیبر بدون اینکه هضم شود، به حجم مدفوع میافزاید و به دفع راحتتر آن کمک میکند. در بررسیای که در سال ۲۰۱۲ بر روی ۵ مطالعهی مختلف صورت گرفت، مشاهده شد که فیبر با افزایش حرکات رودهای در بیماران مبتلابه یبوست، میتواند به درمان آنها کمک کند.
برای برخورداری از این خاصیت، خرمالوهایی را مصرف کنید که شیریناند، زیرا خرمالوهایی که طعم گس دارند، تانیک اسید بالاتری دارند و ممکن است موجب تشدید یبوست شوند. تانیک اسید از ترشحات گوارشی میکاهد و سرعت حرکت را در دستگاه گوارشی کاهش میدهد.
راههای دیگر کمک به درمان یبوست عبارتاند از: نوشیدن آب کافی، مصرف مایعات گرم، مصرف سایر غذاهای سرشار از فیبر و افزایش فعالیت فیزیکی.
۳. کمک به بینایی
خرمالو یکی از خوراکیهای سرشار از ویتامین A است. ویتامین A مادهای ضروری برای حفظ سلامت چشم است. یک عدد خرمالوی خام میتواند ۵۵٪ نیاز روزانهتان به این ویتامین را تأمین کند.شایعترین علائم کمبود ویتامین A عبارتاند از: شبکوری، خشکی چشم و نقاط بیتوت که در آن رگههای ریزی از کراتین روی ملتحمهی چشم تشکیل میشود.
افزایش مصرف ویتامین A ازطریق مصرف غذاهایی مانند خرمالو موجب میشود از علائم کمبود ویتامین A جلوگیری کنید و چشمانی سالم و دید خوبی داشته باشید. سایر غذاهای سرشار از ویتامین A عبارتاند از: جگر گاو، هویج، سیبزمینی شیرین، کلم و اسفناج.
۴. کاهش سطح کلسترول
کلسترول مادهای از جنس چربی است که در سراسر بدن یافت میشود. بدن به مقادیر اندک کلسترول نیاز دارد، اما تجمع زیاد آن در رگهای خونی موجب سختشدن و باریکترشدن این رگها میشود. درنتیجه قلب مجبور است برای پمپاژ خون به سایر نقاط بدن سختتر تلاش کند.برخی مطالعات نشان میدهند خرمالو میتواند بهطور مؤثری میزان کلسترول را کاهش دهد. در مطالعهای که در سالنامهی متابولیسم و تغذیه دربارهی خواص خرمالو به چاپ رسید، به ۴۰ نفر بهمدت ۱۲ هفته هرروزه غذای حاوی فیبر خرمالو داده شد. غذای یک گروه محتوی مقدار کم و دیگری محتوی مقدار زیاد فیبر خرمالو بود. در پایان مطالعه هر دو گروه کاهش چشمگیری در سطح کلسترول بد خون (LDL) داشتند.
همچنین در مطالعهای که روی موشها صورت گرفت و در مجلهی تغذیه بهچاپ رسید مشاهده شد که خوردن خرمالو میتواند کلسترول بد خون، کلسترول کل و تریگلیسرید را در موشها کاهش دهد.
سایر راههای کاهش سریع و طبیعی کلسترول خون عبارتاند از: انجام منظم تمرینات ورزشی، مصرف مقدار زیادی فیبر محلول و افزایش مصرف خوراکیهای حاوی اسیدهای چرب امگا ۳.
۵. کاهش التهابات
علاوهبر کاهش کلسترول، حفظ سلامت چشم و کمک به گوارش، از دیگر خواص خرمالو این است که این میوه به کاهش التهابات نیز کمک میکند. درحالیکه التهاب نوعی واکنش ایمنی طبیعی است، اما التهاب مزمن میتواند منجربه بروز بیماریهایی مانند سرطان و بیماریهای قلبی-عروقی شود.خرمالو بهلطف داشتن آنتیاکسیدانها و تاننها میتواند در کاهش التهاب مؤثر باشد. براساس مطالعهی جانوریای که در مجلهی پلاس وان بهچاپ رسید مشاهده شد استفاده از تاننهای مشتقشده از خرمالو میتواند به کاهش نشانههای التهابات کمک کند.
علاوهبر خرمالو غذاهای دیگری که خاصیت ضدالتهابی دارند، عبارتاند از: سبزیجات برگ سبز، میوههای خانوادهی بِری، بروکلی، گردو و روغن نارگیل.
۶. کاهش فشار خون
تاننهای موجود در خرمالو میتوانند در کاهش فشار خون مؤثر باشند. فشار خون بالا موجب واردآمدن فشار مضاعفی بر قلب شده و یکی از عواملی است که خطر بیماریهای قلبی را افزایش میدهد.مطالعات زیادی حاکی از تأثیر تانیک اسید در پایین آوردن فشار خون بودهاند. بهعنوان مثال در مطالعهای که در سال ۲۰۱۵ انجام گرفت، مشاهده شد دادن تانیک اسید به موشها میتواند در کاهش فشار خون آنها مؤثر باشد.
براساس مطالعهی دیگری که در هفتهنامهی علوم زندگی بهچاپ رسید مشاهده شد که عصارهی تانن استخراجی از گیاهان سنتی چینی میتواند سطح آنزیم کنترلکنندهی فشار خون را کاهش دهد.
توجه داشته باشید که خرمالوهای گس بیشترین مقدار تانن را دارند و با رسیدن این میوه، مقدار تانن موجود در آن کاهش مییابد. بنابراین برای برخورداری از این ویژگی خرمالو، بهتر است آنهایی را انتخاب کنید که طعم گس دارند و سفتترند.
۷. تقویت قلب
بیماری های قلبی مهمترین عامل مرگومیر در سراسر جهان هستند و زندگی افراد زیادی را به خطر انداختهاند.خوشبختانه میتوان با سبک زندگی سالم مانند داشتن رژیم غذایی مناسب از بروز بسیاری از بیماریهای قلبی پیشگیری کرد.
ترکیب مواد مغذی موجود در خرمالو آن را به یکی از بهترین مواد غذایی برای تقویت قلب تبدیل کرده است. ازجمله ترکیبات مفید موجود در خرمالو میتوان به آنتیاکسیدانهای فلاونوئیدی مانند کوئرستین و کمپفرول اشاره کرد.
براساس مطالعات مختلف رژیمهای غذایی سرشار از فلاونوئیدها خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهند. در این زمینه مطالعهای بر روی بیش از ۹۸هزار نفر صورت گرفت. در پایان مشاهده شد کسانی که بیشترین میزان مصرف فلاونوئیدها را داشتند، احتمال مرگشان براثر بیماریهای قلبی ۱۸٪ کمتر از گروهی بود که کمترین میزان مصرف فلاونوئیدها را داشتند.
رژیمهای غذایی سرشار از فلاونوئیدها میتوانند با کاهش فشار خون، کلسترول بد (LDL)، و التهابات به سلامت قلب کمک بکنند.
علاوهبراین تانِنهای موجود در خرمالو که عامل طعم گَس آن هستند نیز میتوانند به کاهش فشار خون کمک بکنند. بسیاری از مطالعات جانوری نشان میدهند که تانیک اسید و گالیک اسید موجود در خرمالو به کاهش فشار خون کمک میکنند. فشار خون بالا از مهمترین عوامل خطرزا در بروز بیماریهای قلبی است.
۸. سرشار از فیبر
کلسترول بالا (مخصوصا کلسترول بد) میتواند خطر بیماریهای قلبی، سکتههای مغزی و حملات قلبی را افزایش بدهد.غذاهای سرشار از فیبر محلول مانند میوهها و سبزیجات میتوانند با کمک به دفع مقدار اضافی کلسترول، سطح کلسترول را کاهش بدهند. خرمالو سرشار از فیبر است و میتواند سطح کلسترول بد را کاهش بدهد.
در پژوهشی مشخص شد که مقدار کلسترول بد در افرادی که بهمدت ۱۲ هفته، روزانه ۳ عدد کلوچهی محتوی فیبر خرمالو میخورند نسبت به گروهی که کلوچهی ساده میخورند، کاهش چشمگیری داشت.
فیبر به تنظیم دفع مدفوع کمک میکند و میتواند قند خون بالا را کاهش بدهد.
غذاهای سرشار از فیبر مانند خرمالو، از سرعت هضم کربوهیدراتها و جذب قند میکاهند و بدین ترتیب از افزایش ناگهانی قند خون جلوگیری میکنند.
براساس مطالعهای که بر روی ۱۱۷ فرد مبتلا به دیابت صورت گرفت افزایش مصرف فیبر محلول توانست موجب کاهش چشمگیر قند خون بشود.
همچنین فیبر میتواند موجب تغذیهی باکتریهای مفیدی بشود که در دستگاه گوارش زندگی میکنند. این امر تأثیر مثبتی بر سلامت دستگاه گوارش و سلامت کلی فرد دارد.
۹. پیشگیری از سرطان
این میوههای خوشمزه سرشار از آنتیاکسیدانها هستند. آنتیاکسیدانها ترکیبات ضدسرطانی هستند که با تأثیرات مخرب رادیکالهای آزاد مبارزه و به حفظ سلامت فرد و جلوگیری از ابتلا به بیماریهای مختلف کمک میکنند.رادیکالهای آزاد از محصولات جانبی متابولیسم سلولی هستند که میتوانند موجب تبدیل سلولهای سالم به سلولهای سرطانی بشوند و به دستگاهها و اندامهای مختلف بدن آسیب بزنند. خرمالو محتوی مقادیر بالایی از ویتامینهای A و C، ترکیبات فنُلی مانند کاتچین و گالوکاتکول است. این ترکیبات میتوانند بهطور مستقیم از ابتلا به سرطان جلوگیری کنند. بنابراین افزودن خرمالو به رژیم غذایی میتواند به ایمنی در برابر انواع سرطانها کمک بکند.
۱۰. تقویت دستگاه ایمنی
خرمالو سرشار از ویتامین C است و میتواند موجب تقویت دستگاه ایمنی شود. خرمالو جزو میوههایی است که بیشترین مقدار ویتامین C را در خود دارد و تنها یک عدد خرمالو میتواند ۹۸٪ نیاز روزانهی بدنتان به این ویتامین را تأمین بکند.ویتامین C با تحریک دستگاه ایمنی موجب افزایش تولید گلبولهای سفید میشود. گلبولهای سفید خون مهمترین لایهی دفاعی بدن در برابر عفونتهای میکروبی، ویروسی، قارچی و سموم هستند.
۱۱. پیشگیری از رشد تومورها
خاصیت آنتیاکسیدانی خرمالو علاوهبر کاهش خطر ابتلا به سرطان، خطر رشد تومورها را نیز کاهش میدهد. خرمالو محتوی بتولینیک اسید است. خواص ضدسرطان این ترکیب به اثبات رسیده است. این امر میتواند با کمک به خزانیاختهای (آپوپتوز یا مرگ برنامهریزیشدهی سلولها) از تشکیل تومورها، گسترش آنها و انتقال سرطان به نقاط دیگر بدن جلوگیری بکند.
۱۲. پیشگیری از پیری زودرس
خرمالو سرشار از ویتامینهای مختلف مانند ویتامین A، بتاکاروتن، لوتئین، لیکوپن و کریپتوزانتین است. این ویتامینها در بدن نقش آنتیاکسیدانی دارند، استرس اکسیداتیو را کاهش میدهند و از بروز علائم ناشی از پیری زودرس مانند بروز لکههای پوستی، بیماری آلزایمر، خستگی، ضعف بینایی، ضعف عضلات و … جلوگیری میکنند.
۱۳. تنظیم گردش خون
خرمالو محتوی مادهی معدنی مس است. این عنصر برای تشکیل گلبولهای قرمزِ تازه ضروری است. بدون مس بدنتان نمیتواند مواد مغذی موجود را به هموگلوبین تبدیل بکند. افزایش گلبول قرمز سالم در گردش خون موجب بهبود عملکرد شناختی، تونوس ماهیچهای، سوختوساز، افزایش سطح انرژی، بهبود زخمها و رشد سلولی میشود.
۱۴. بهبود فعالیت متابولیک
خرمالو محتوی برخی ویتامینهای گروه B مانند پیریدوکسین (ویتامین ۶B)، اسید فولیک (ویتامین ۹B) و تیامین (ویتامین ۱B) است. این ویتامینها به عملکرد مناسب اندامهای بدن کمک میکنند و سلامت سوختوساز را تضمین میکنند. درنتیجه خرمالو میتواند سطح انرژی، تونوس ماهیچهای و گوارش را بهبود بدهد.
۱۵. کمک به سلامت کبد
خرمالو سرشار از آنتیاکسیدانهاست که از بدن در برابر اثرات مخرب رادیکالهای آزاد محافظت میکنند. همچنین خرمالو نمیگذارد مواد سمی به سلولهای بدن آسیب برسانند. درنتیجه خرمالو موجب سمزدایی بدن و کمک به سلامت کبد میشود.
۱۶. افزایش سطح انرژی بدن
خرمالو بهخاطر دارابودن پتاسیم و قند، انرژیزای طبیعیِ بدن است. مصرف یک لیوان آبِخرمالو میتواند به تأمین انرژیتان برای انجام فعالیتهای سنگین کمک بکند. همچنین میتوانید برای رفع خستگی و کاهش استرس نیز خرمالو بخورید.
نحوهی خوردن خرمالو
اگر تابهحال خرمالو نخوردهاید، احتمالا میخواهید بدانید که چگونه باید خرمالو را خورد. خبر خوب این است که خوردن خرمالو بسیار ساده است. پوست خرمالو بسیار نازک و کاملا خوراکی است. بنابراین میتوانید خرمالو را بهخوبی بشویید و سپس آن را مانند یک سیب با پوست بخورید.اگر خرمالویی که میخواهید بخورید طعم گسی دارد، برای جلوگیری از احساس طعم تانن در دهان کمی صبر کنید تا خرمالو بهخوبی برسد و نرمتر شود و سپس آن را بخورید. برای خرمالوهای شیرینی که طعم گس ندارند، زمانیکه میوه نارنجی است و کمی سفت است، بهترین زمان برای خوردن است. فقط فراموش نکنید که هستههای موجود در وسط خرمالو را دور بیندازید.
همچنین برای بهرهگیری از خواص خرمالو میتوانید از آن در غذاهای مختلف مانند سالاد و برخی شیرینیها استفاده کنید. خرمالو میتواند علاوهبر خاصیت شیرینکنندگی طبیعی خود، ارزش غذایی کیک و شیرینیها را نیز افزایش دهد.
خرمالو را باید کِی و از کجا تهیه کرد؟
میتوان خرمالو را از بیشتر میوهفروشیها، سوپرمارکتها و فروشگاههای مواد غذایی تهیه کرد. خرمالو در فصل پاییز و بیشتر فصل زمستان در بازار موجود است. بهخاطر طعم شیرین منحصربهفرد خرمالو میتوانید آن را در دسرها و کیکها استفاده کنید. کلوچهی خرمالو، نان خرمالو، پودینگ خرمالو و بستنی خرمالو نیز طرفداران بسیاری دارد. همچنین افزودن خرمالو به برخی غذاها مانند سالادها میتواند طعم آنها را بهتر کند. البته همیشه میتوانید از خوردن خرمالوی خام بهعنوان یک میوهی مفید و خوشمزه لذت ببرید. برای اینکار تنها کافی است خرمالو را بشویید و میل کنید.
نان خرمالو
برای بهرهگیری از خواص خرمالو میتوانید غذاهای مختلفی با این میوهی خوشمزه درست کنید. ما در زیر میخواهیم طرز تهیهی نان خرمالو را به شما آموزش بدهیم.مواد موردنیاز:
۲ عدد تخممرغ بزرگ در دمای اتاق؛
۱ فنجان شکر؛
۱ قاشق غذاخوری عصاره یا اسانس وانیل؛
۳ فنجان خرمالوی شیرین پورهشده؛
۱۰ قاشق غذاخوری کرهی آبشده؛
۲ قاشق چایخوری بیکینگپودر (دقت کنید که بیکینگ پودر کلوخه نباشد)؛
یکچهارم قاشق چایخوری نمک؛
۲ قاشق چایخوری دارچین؛
۳ فنجان آرد؛
۱٫۵ فنجان گردوی ریزشده و برشتهشده؛
۱ فنجان کشمش.
طرز تهیهی نان خرمالو
ابتدا فر را بر روی دمای ۳۵۰درجهی فارنهایت یا ۱۷۶درجهی سانتیگراد قرار دهید. گردوها را روی شعلهای کمی برشته کنید تا بوی آن تشدید شود و رنگ آن طلایی شود. سپس آن را کنار بگذارید تا خنک شود.
با یک قاشق غذاخوری پوست و زایدهی بالای خرمالو را جدا کنید. سپس آن را با غذاساز یا وسایل دیگر بهشکل پوره دربیاورید.
در یک کاسهی بزرگ ۲ عدد تخممرغ، ۱ فنجان شکر و وانیل را مخلوط کنید. سپس ۳ فنجان پورهی خرمالو و کرهی ذوبشده را به آن بیفزایید و هم بزنید تا مخلوط شوند.
بیکینگپودر، نمک، دارچین و آرد را اضافه کنید و آن را بهخوبی هم بزنید.
گردوی برشتهشده و کشمش را به خمیر اضافه کنید و آنها را مخلوط کنید تا کشمش و گردو بهطور یکنواخت در خمیر پراکنده شوند. آنها را بهمدت ۴۵ تا ۵۰ دقیقه در فر بگذارید تا بپزد. برای اینکه بدانید نانتان پخته است، باید یک خلال دندان را در نان فرو ببرید، اگر خلال دندان تمیز بود، یعنی نانتان پخته است. سپس اجازه دهید نان خرمالو ۱۰ دقیقه در دمای بیرون بماند تا کمی خنک شود و سپس آن را برش بزنید و لذت ببرید.
تاریخچهی خرمالو
خرمالو تاریخچهای کهن دارد و با دنبالکردن ریشهی آن به یونان باستان میرسیم. نام خرمالو از گونهی Diospyros میآید که ترجمهی آن در یونان «میوهی خدایان» است. بهنظر میرسد خرمالو همان «لوتوس» است که در کتاب ادیسهی هومر ۸ قرن پیش از میلاد به آن اشاره شده است.امروزه با اینکه در برخی نقاط جهان خرمالو شناختهشده نیست، ولی در بسیاری از مناطق جهان از محبوبیت بالایی برخوردار است و مردم مناطق مختلف به شیوههای مختلفی از خواص خرمالو بهره میگیرند. خرمالو بهعنوان میوهی ملی کشور ژاپن شناخته شده است و در بسیاری از غذاهای آسیایی وجود دارد.
بهعنوان مثال در کشور کره خرمالوی خشکشده بههمراه دارچین در تهیهی غذایی بهنام سوئجونگوا مورد استفاده قرار میگیرد. در تایوان خرمالوی گس را در ظرفی از لیمو ترش و آب قرار میدهند تا سخت شود و بهعنوان میانوعدهای بهنام «خرمالوی ترد» فروخته میشود. در بسیاری از نقاط آسیا از برگ میوهی خرمالو برای تهیهی دمنوش های گیاهی استفاده میشود.
در ایالات متحده امریکا اغلب از خرمالوی شیرین و در تهیهی پای استفاده میشود. کیک، پودینگ و کوکی خرمالو نیز در فصل آن طرفداران زیادی دارد.
عوارض احتمالی خرمالو
بااینکه واکنشهای آلرژیک نسبتبه خرمالو نادر هستند، ولی در برخی مواقع شاهد آنها در برخی افراد هستیم. اگر در اثر مصرف خرمالو دچار واکنشهای آلرژیک مانند کهیر، خارش پوست و ورم میشوید، مصرف خرمالو را متوقف کنید و فورا به پزشک مراجعه کنید.اگر از یبوست رنج میبرید باید خرمالوهای کاملا رسیده را مصرف کنید. خرمالوهای گس، تانن بیشتری دارند که حرکت مواد را در دستگاه گوارش کُند میکند و یبوست را تشدید میکند. اگرچه خرمالوهایی که گس نیستند، تانن کمتری دارند، ولی اگر با مصرف آنها یبوستتان تشدید میشود، مصرف آن را متوقف کنید.
همچنین برخی از ترکیبات موجود در خرمالو موجب میشوند فشار خون کاهش یابد. اگر برای کاهش فشار خون دارو مصرف میکنید، باید پیش از مصرف خرمالو با پزشکتان مشورت کنید. زیرا ممکن است مصرف خرمالو با این داروها تداخل داشته باشد و مشکلاتی را برای فرد ایجاد کند.
منبع: سایت چطور
مقالات مرتبط
تازه های مقالات
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}